fbpx

Surowce kosmetyczne, z których powstają kosmetyki NBM

DATA: 6 stycznia 2021 Przez :

W tym wpisie prezentuję wszystkie surowce, które wykorzystujemy do tworzenia naszych naturalnych kosmetyków. Ta lista będzie regularnie aktualizowana, wraz z pojawianiem się nowych produktów i składników. Surowce podzieliłam na 3 kategorie: naturalne i jednocześnie wegańskie (38), naturalne wegetariańskie (1), oraz syntetyczne, czyli stworzone w laboratorium przez człowieka (3). Ułożyłam je alfabetycznie, z krótkim opisem, międzynarodową nazwą INCI, a także odnośnikami do produktów, w których występują. 🙂

Surowce naturalne, wegańskie:

Biała glinka

INCI: Kaolin

Glinka to surowiec mineralny. Biała glinka jest najdelikatniejszą spośród glinek, dostarcza skórze minerałów, detoksykuje, a także pomaga delikatnie złuszczyć martwy naskórek.

W jakich produktach występuje: Mydło Lawenda i Biała Glinka

Cukier

INCI: Sucrose

Cukier to naturalna substancja nawilżająca, tzw humektant, czyli składnik zatrzymujący wodę w naskórku. Wykorzystuję biały cukier otrzymywany z polskich buraków cukrowych, który wzbogaca mydło nagietkowe, a także stanowi bazę do peelingu cukrowego. Doskonale zastępuje syntetyczne surowce, takie jak np. drobinki plastiku wykorzystywane w niektórych komercyjnych peelingach.

W jakich produktach występuje: Mydło Nagietek, Słodka Pomarańcza – naturalny peeling cukrowy

Cynamon

INCI: Cinnamomum Zeylanicum Bark Powder

Cynamon to znana przyprawa o przyjemnym, korzennym aromacie, otrzymywana poprzez mielenie kory cynamonowca. W mydle zimowym stanowi delikatny peeling.

W jakich produktach występuje: Mydło Cynamon

Ekstrakt z owsa

INCI: Avena Sativa Kernel Flour

Ekstrakt z owsa jest bogaty w polisacharydy, czyli cukry złożone, dzięki temu ma właściwości nawilżające, wygładzające oraz kojące podrażnioną skórę.

W jakich produktach występuje: Mus Czekolada

Gliceryna roślinna

INCI: Glycerin

Naturalna substancja nawilżająca, otrzymywana w procesie hydrolizy trójglicerydów kwasów tłuszczowych z olejów roślinnych. Gliceryna powstaje w procesie produkcji mydeł, dlatego znajduje się w gotowych kostkach, czyniąc je jeszcze delikatniejszymi dla skóry.

W jakich produktach występuje: Mus Czekolada, mydła

Masło kakaowe

INCI: Theobroma Cacao Seed Butter

Nierafinowane masło otrzymywane z nasion kakaowca o naturalnym, pięknym zapachu gorzkiej czekolady. Bardzo dobrze wygładza i uelastycznia skórę. Tworzy bardzo delikatny film, przez co zabezpiecza skórę przed przesuszeniem.

W jakich produktach występuje: Peeling Algi i Zielona Kawa, Mydło Jojoba, Mus Czekolada

Masło shea

INCI: Butyrospermum Parkii Butter

Silnie odżywcze masło roślinne otrzymywane z nasion masłosza parkii. Nierafinowane masło jest jednym z najlepszych surowców do produkcji kosmetyków naturalnych, ponieważ posiada znaczną frakcję niezmydlalną, która pielęgnuje i bardzo dobrze regeneruje skórę suchą i podrażnioną. Zawiera witaminy, fitosterole, skwalen i polifenole, czyli naturalne antyoksydanty. Natomiast masło rafinowane dzięki wysokiej zawartości frakcji stearynowej utwardza mydło i nadaje kremowości pianie. Do produkcji kosmetyków NBM wykorzystujemy zarówno nierafinowane, jak i rafinowane masło shea.

W jakich produktach występuje: Masło Ryż i Shea, Mydło Nagietek, Mydło Jedwab i Różowa Glinka, Mydło Jojoba, Mydło Owsiane, Mydło Lawenda i Biała Glinka, Mydło Węgiel i Mięta, Mydło Cynamon, Mus Czekolada, Kula kąpielowa Feel Pretty, Kula kąpielowa Feel Relaxed

Mielone ziarna zielonej kawy

INCI: Coffea Arabica Seed Powder

Ziarna zielonej kawy (nie palonej) zawierają wysoką zawartość kofeiny i antyoksydantów. W mydle peelingującym odpowiadają za złuszczanie martwego naskórka i wygładzanie skóry.

W jakich produktach występuje: Peeling Algi i Zielona Kawa

Olej kokosowy

INCI: Cocos Nucifera Oil

Lekki olej otrzymywany z kokosów. Wygładza i pielęgnuje skórę, w mydle dodatkowo zwiększa pianę.

W jakich produktach występuje: Mydło Nagietek, Mydło Jedwab i Różowa Glinka, Mydło Jojoba, Mydło Owsiane, Mydło Lawenda i Biała Glinka, Mydło Węgiel i Mięta, Peeling Algi i Zielona Kawa, Mydło Cynamon

Olej konopny

INCI: Cannabis Sativa Seed Oil

Nierafinowany olej konopny jest silnie odżywczym i regenerującym surowcem kosmetycznym, doskonałym do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, podrażnionej, a także trądzikowej. Posiada wysoką zawartość nienasyconego kwasu linolowego, dzięki temu działa na skórę ochronnie i wygładzająco. Ponieważ jest tłoczony z nasion konopii, zawiera wiele witamin i antyoksydantów. Doskonały również do pielęgnacji puszących się włosów i zniszczonych paznokci.

W jakich produktach występuje: Olej konopny

Olej rycynowy

INCI: Ricinus Communis Seed Oil

Olej z rącznika jest wyjątkowym olejem ze względu na bardzo wysoką (ok 90%) zawartość kwasu rycynolowego. Jest bardzo gęsty, działa odżywczo i ochronnie, a także nadaje wyjątkowe właściwości pielęgnujące mydłom.

W jakich produktach występuje: Mydło Nagietek, Mydło Jedwab i Różowa Glinka, Mydło Jojoba, Mydło Owsiane, Mydło Lawenda i Biała Glinka, Mydło Węgiel i Mięta, Peeling Algi i Zielona Kawa, Mydło Cynamon, Słodka Pomarańcza – naturalny peeling cukrowy

Olej ryżowy

INCI: Oryza Sativa Oil

Olej ryżowy jest uznawany za jeden z najbardziej uniwersalnych i bezpiecznych olejów w kosmetyce, ponieważ nie powoduje podrażnień ani uczuleń. Jest olejem wolno wchłaniającym się, dlatego pozostawia delikatny, ochronny film na skórze. Naturalnie zawiera skwalen i witaminę E.

W jakich produktach występuje: Masło Ryż i Shea, Olejek róża+bergamotka, Mus Czkolada, Mydło Nagietek, Mydło Jedwab i Różowa Glinka, Mydło Jojoba, Mydło Owsiane, Mydło Lawenda i Biała Glinka, Mydło Węgiel i Mięta, Mydło Cynamon, Peeling Algi i Zielona Kawa

Olej z dzikiej róży

INCI: Rosa Canina Fruit Oil

Nierafinowany olej z dzikiej róży, a także inne surowce otrzymywane z róż, są szczególnie cenione w pielęgnacji przeciwstarzeniowej. Olej jest naturalnie bogaty w witaminy A i C, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a także karotenoidy i inne antyoksydanty. Doskonale pielęgnuje, wygładza, delikatnie napina skórę, pomaga wyrównać koloryt, a także nadać cerze zdrowego blasku. Jest tłoczony z nasion i owoców dzikiej róży, dlatego nie pachnie tak jak kwiaty. Ze względu na intensywnie pomarańczowy kolor i dużą koncentrację składników aktywnych, najlepiej używać niewielką ilość (1-2 krople) w połączeniu z porcją ulubionego kremu do twarzy, kwasu hialuronowego lub balsamu do ciała. W ofercie sklepu mamy ten olej w czystej postaci – by każdy mógł go używać według własnych potrzeb i preferencji. Dodajemy go również do kąpielowej soli różanej, na bogato.

W jakich produktach występuje: Olej z dzikiej róży, Sól Różana z olejami i płatkami róż, Olejek róża+bergamotka

Olej z krokosza

INCI: Carthamus Tinctorius Oil

Nierafinowany olej z krokosza cechuje się wysoką zawartością kwasu linolenowego i witaminy E, o silnych właściwościach zmiękczających, wygładzających i wspomagających regenerację skóry. Idealnie sprawdza się do pielęgnacji skóry suchej i szorstkiej, dzięki swoim właściwościom pomaga odbudować nawilżenie, a także elastyczność skóry.

W jakich produktach występuje: Mus Czekolada

Olej z pestek malin

INCI: Rubus Ideaus Seed Oil

Olej nierafinowany, tłoczony z nasion malin zawiera szczególnie dużo kwasu linolenowego, witamin oraz antyoksydantów, dzięki temu wygładza, pielęgnuję i pomaga chronić skórę przed niekorzystnym promieniowaniem UV.

W jakich produktach występuje: Olej z pestek malin

Olej z pestek moreli

INCI: Prunus Armeniaca Kernel Oil

Olej tłoczony z pestek moreli składem i właściwościami przypomina olej z pestek śliwek. Jest bardzo lekki, doskonale się wchłania pozostawiając skórę aksamitnie miękką i wygładzoną.

W jakich produktach występuje: Mus Czekolada, Słodka Pomarańcza – naturalny peeling cukrowy

Olej z pestek śliwek

INCI: Prunus Domestica Seed Oil

Nierafinowany olej z pestek śliwek naturalnie, przyjemnie pachnie marcepanem/ migdałami. Jest bardzo lekki, szybko się wchłania, dostarczając skórze witamin, antyoksydantów i innych składników odżywczych. Doskonale wygładza włosy, chroni przed puszeniem, a także pomaga ograniczyć rozdwajanie końcówek. Wszechstronny olej do wielu zastosowań kosmetycznych. Mój osobisty faworyt.

W jakich produktach występuje: Olej z pestek śliwek

Olej ze słodkich migdałów

INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil

Olej ze słodkich migdałów ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego stanowi doskonałą i cenną bazę do wielu kosmetyków marki NBM. Ten lekki i odżywczy olej jest uniwersalnym surowcem do pielęgnacji całego ciała. Wygładza, uelastycznia skórę oraz pomaga utrzymać nawilżenie, bez pozostawiania uczucia tłustości.

W jakich produktach występuje: Mus Czekolada, Olejek róża+bergamotka, Mydło Jojoba, Mydło Jedwab i Różowa Glinka, Słodka Pomarańcza – naturalny peeling cukrowy, Sól Różana z olejami i płatkami róż, Kula kąpielowa Feel Pretty, Kula kąpielowa Feel Relaxed

Olejek eteryczny lawendowy

INCI: Lavandula Angustifolia Herb Oil

Prawdziwy, naturalny olejek eteryczny z lawendy wykazuje właściwości aromaterapeutyczne – uspokaja, pomaga się odprężyć i zrelaksować. Jego przyjemny, kwiatowo-ziołowy zapach przywodzi na myśl ciepłe letnie wieczory, dlatego jest szczególnie cenny do wieczornej higieny całego ciała. Można zrobić sobie relaksującą aromaterapię np. podczas mycia pod prysznicem. Olejki eteryczne wykazują właściwości przeciwbakteryjne, w naturalny sposób ograniczają namnażanie bakterii, grzybów i wirusów z otoczką lipidową.

W jakich produktach występuje: Mydło Lawenda i Biała Glinka, Kula kąpielowa Feel Relaxed

Olejek eteryczny z geranium egipskiego

INCI: Pelargonium Graveolens Flower

Naturalny olejek eteryczny o przyjemnym, kwiatowym zapachu przypominającym różę, z zielonymi nutami. Pomaga się odprężyć i zrelaksować, wdychany wykazuje działanie antybakteryjne w zatokach, pomaga również usprawnić krążenie limfy – co może być pomocne przy obrzękach ciała. Ten intensywny, ale nie duszący zapach wykorzystujemy w różanej soli kąpielowej, dzięki temu działa zarówno na zmysły, jak i na całe ciało.

W jakich produktach występuje: Sól Różana z olejami i płatkami róż, Olejek róża+bergamotka, Kula kąpielowa Feel Pretty

Olejek eteryczny grejpfrutowy

INCI: Citrus Paradisi Peel Oil

Prawdziwy, naturalny olejek eteryczny ze skórki grejpfruta uważany jest za naturalny afrodyzjak. Jego przyjemny, kwaskowo-goryczkowy, cytrusowy zapach rozprowadzony na ciele rozpala zmysły i poprawia libido. Oprócz tego, zwyczajnie budzi pozytywne skojarzenia i nadaje dobry humor. Olejki eteryczne wykazują właściwości przeciwbakteryjne, w naturalny sposób ograniczają namnażanie bakterii, grzybów i wirusów z otoczką lipidową.

W jakich produktach występuje: Kula kąpielowa Feel Pretty

Olejek eteryczny jałowcowy

INCI: Juniperus Communis Fruit Oil

Naturalny olejek z szyszkojagód jałowca posiada przyjemny, leśny zapach. Wykorzystywany jest w aromaterapii – ponieważ poprawia koncentrację, pobudza umysł i ciało. W naszym odczuciu, wraz z olejkiem miętowym (w mydle węgiel i mięta) idealnie sprawdzają się do porannego, pobudzającego prysznicowania.

W jakich produktach występuje: Mydło Węgiel i Mięta

Olejek eteryczny paczulowy

INCI: Pogostemon Cablin Oil

Olejek eteryczny otrzymywany z ziela palczatki wykazuje wyjątkowo silne działanie. Bywa stosowany w preparatach przeciwtrądzikowych oraz do skóry tłustej, ponieważ działa bakteriostatycznie, grzybostatycznie i przeciwzapalnie. Usprawnia krążenie płynów ustrojowych, dlatego jest wykorzystywany w preparatach antycelulitowych. Zapach olejku z palczatki jest dosyć głęboki, nieco ziemisty, przez co dobrze komponuje się z kwiatowymi i cytrusowymi olejkami, dodając im charakteru.

W jakich produktach występuje: Kula kąpielowa Feel Pretty

Olejek eteryczny z mięty pieprzowej

INCI: Mentha Piperita Oil

Naturalny olejek z mięty o bardzo świeżym, ziołowym zapachu. Pobudza, dodaje energii i odświeża. Na skórę działa bakteriostatycznie i łagodząco.

W jakich produktach występuje: Mydło Węgiel i Mięta

Olejek eteryczny z bergamotki

INCI: Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil

Naturalny olejek z bergamotki ma bardzo przyjemny zapach kojarzony z herbaty earl gray. Jest świeży, delikatnie ziołowo-cytrusowy i absolutnie nie męczący. Zapach doskonale poprawia nastrój, a sam olejek ogranicza namnażanie bakterii na skórze. To jest coś, w czym chcemy się kąpać.

W jakich produktach występuje: Sól Różana z olejami i płatkami róż, Olejek róża+bergamotka, Kula kąpielowa Feel Relaxed

Olejek eteryczny z trawy cytrynowej

INCI: Cymbopogon Flexuosus Oil

Olejek eteryczny z palczatki pogiętej wykazuje właściwości aromaterapeutyczne – pomaga się odprężyć, poprawia nastrój. Jego przyjemny, świeży, ziołowo-cytrynowy zapach pobudza i dodaje energii, jednocześnie uprzyjemniając zabiegi pielęgnacyjne. Wykorzystujemy go w mydle peelingującym do ciała. Olejki eteryczne wykazują właściwości przeciwbakteryjne, w naturalny sposób ograniczają namnażanie bakterii, grzybów i wirusów z otoczką lipidową.

W jakich produktach występuje: Peeling Algi i Zielona Kawa

Oliwa z oliwek

INCI: Olea Europaea Fruit Oil

Doskonale znany surowiec zarówno spożywczy jak i kosmetyczny. Olej z oliwek wygładza, odżywia oraz pielęgnuje skórę suchą i podrażnioną, przez co jest bardzo dobrym składnikiem do mydeł.

W jakich produktach występuje: Mydło Nagietek, Mydło Jedwab i Różowa Glinka, Mydło Jojoba, Mydło Owsiane, Mydło Lawenda i Biała Glinka, Mydło Węgiel i Mięta, Peeling Algi i Zielona Kawa, Mydło Cynamon

Płatki chabra bławatka

INCI: Centaurea Cyanus Flower

Chaber bławatek to popularna polna roślina z pięknymi niebieskimi kwiatami.

W jakich produktach występuje: Sól Różana z olejami i płatkami róż

Płatki róży damasceńskiej

INCI: Rosa Damascena Flos

Piękne, pachnące czerwone płatki ze znanych kwiatów.

W jakich produktach występuje: Sól Różana z olejami i płatkami róż, Kula kąpielowa Feel Pretty,

Płatki nagietka

INCI: Calendula Officinalis Flos

Nagietek lekarski zawiera wiele cennych związków, które pomagają suchej i zniszczonej skórze się zregenerować.

W jakich produktach występuje: Mydło Nagietek

Płatki owsiane

INCI: Avena Sativa Seeds

Płatki owsiane w kontakcie z wodą tworzą żel, znany wszystkim z owsianki. Jest to mieszanina polisacharydów, w kosmetyce szczególnie cennych ze względu na właściwości nawilżające i kojące podrażnioną skórę.

W jakich produktach występuje: Mydło Owsiane

Różowa glinka

INCI: Kaolin, Illite

Mieszanina glinek białej i czerwonej – łączy cechy tych obu surowców. Delikatnie oczyszcza i detoksykuje skórę, a także dostarcza jej minerałów. Polecana szczególnie do skóry suchej i wrażliwej.

W jakich produktach występuje: Mydło Jedwab i Różowa Glinka

Skrobia ziemniaczana

INCI: Potato Starch

Skrobia jest naturalnym humektantem, polisacharydem wiążącym wodę, otrzymywanym z ziemniaków. Dodana do kul kąpielowych sprawia, że skóra po kąpieli jest nawilżona i gładka.

W jakich produktach występuje: Kula kąpielowa Feel Pretty, Kula kąpielowa Feel Relaxed

Sól himalajska

INCI: Sodium chloride (Himalayan Salt)

Gruboziarnista sól, którą wykorzystujemy, pochodzi z Pakistanu. Jest bogata w minerały cenne dla skóry, a swój różowy kolor zawdzięcza tlenkom żelaza. Kąpiel w soli pozytywnie wpływa na skórę.

W jakich produktach występuje: Sól Różana z olejami i płatkami róż

Sól magnezowa epsom

INCI: Magnesium Sulfate (Epsom Salt)

Siarczan magnezu, to tak zwana sól gorzka, tworzy bezbarwne kryształy. W przeciwieństwie do soli kuchennej i soli himalajskiej, składa się nie z Na i Cl tylko z Mg i SO4, a magnez i siarka to biopierwiastki bardzo cenne dla skóry. Sól epsom to must have domowego SPA, dlatego musiała znaleźć się w naszej soli do kąpieli.

W jakich produktach występuje: Sól Różana z olejami i płatkami róż

Spirulina

INCI: Spirulina Platensis Powder

Spirulina to mikroalgi, bardzo bogate w substancje odżywcze. Zawierają aminokwasy, polisacharydy, minerały i inne cenne składniki, które chcemy mieć w mydle. Dodatkowo, ze względu na wysoką zawartość chlorofilu, ma naturalny, zielony kolor idealny do barwienia mydeł.

W jakich produktach występuje: Peeling Algi i Zielona Kawa

Węgiel aktywny

INCI: Charcoal Powder (CI77268:1)

Węgiel aktywny, ze względu na wysoką porowatość cząsteczek jest substancją silnie adhezyjną – tzn przyciąga i wiąże wszystko co się da. Z tego powodu jest chętnie wykorzystywany w kosmetykach “oczyszczających pory”, a także w naszym oczyszczającym i pobudzającym mydle. Mimo, że jest czarny, mydło nie brudzi.

W jakich produktach występuje: Mydło Węgiel i Mięta

Witamina E

INCI: Tocopherol, Tocopheryl acetate

Witamina E to naturalny przeciwutleniacz/ antyoksydant. Pielęgnuje skórę i jednocześnie przedłuża trwałość nierafinowanych olejów i maseł obecnych w składzie produktów. Wykorzystywane substancje to surowce pochodzenia roślinnego.

W jakich produktach występuje: Masło Ryż i Shea, Mus Czekolada, Olejek róża+bergamotka, Mydło Jojoba, Peeling Algi i Zielona Kawa, Słodka Pomarańcza – naturalny peeling cukrowy, Sól Różana z olejami i płatkami róż

Wosk jojoba

INCI: Simmondsia Chinensis Oil & Hydrogenated Vegetable Oil

Utwardzony, roślinny wosk jojoba, który nadaje twardość, kremowość oraz doskonałe właściwości pielęgnujące mydłom.

W jakich produktach występuje: Mydło Jojoba, Peeling Algi i Zielona Kawa

Zielona glinka

INCI: Montmorillonite

Surowiec mineralny. Glinka zielona dogłębnie oczyszcza pory skóry, przez co detoksykuje i wygładza naskórek. Polecana jest w szczególności do skóry szorstkiej, trądzikowej i skłonnej do przetłuszczania.

W jakich produktach występuje: Mydło Węgiel i Mięta

 

Surowce naturalne, wegetariańskie:

Aminokwasy jedwabiu

INCI: Silk Amino Acids

W czasie zmydlania, aminokwasy powstają w wyniku hydrolizy (rozpadu) białek jedwabiu. Aminokwasy jedwabiu nadają mydłom wyjątkową gładkość, pielęgnują, a także wygładzają naskórek. Jest to jedyny surowiec niewegański (jest produkowany przez owady – jedwabniki), który wykorzystujemy w mydle NBM.

W jakich produktach występuje: Mydło Jedwab i Różowa Glinka

 

Surowce syntetyczne (wytwarzane przez człowieka):

Kosmetyczny olejek zapachowy

INCI: Parfum

Atestowany aromat o przeznaczeniu kosmetycznym.

W jakich produktach występuje: Mydło Jedwab i Różowa Glinka, Mydło Cynamon

Pigment ultramaryna

INCI: Ultramarine (CI77007)

Niebiesko-fioletowy pigment wykorzystany do nadania koloru mydła lawendowego.

W jakich produktach występuje: Mydło Lawenda i Biała Glinka

Wodorotlenek sodu

INCI: Sodium Hydroxide

Roztwór wodorotlenku sodu to silna zasada, aktywująca reakcję zmydlania i przekształcająca kwasy tłuszczowe obecne w olejach w sole sodowe, czyli mydło. Substancja całkowicie przereagowuje z olejami i nie występuje w gotowych mydłach.

W jakich produktach występuje: wodorotlenek sodu wykorzystywany jest do produkcji mydeł, jednak nie występuje w żadnym z gotowych produktów.

————————-

Na razie tyle 🙂

Macie jakieś ulubione surowce kosmetyczne? A może chcielibyście, żeby w naszych kosmetykach znalazło się coś nowego? Dajcie znać w komentarzu!

Buziaki,

Patrycja

Share this:
NIEBYLEMYDŁO – kosmetyki naturalne
2 thoughts on “Surowce kosmetyczne, z których powstają kosmetyki NBM”
  1. Karolina 6 stycznia 2021 at 21:31 - Reply

    O wow! Świetny, merytoryczny opis. Dziękuje, że dzięki Tobie mogę stać się bardziej świadomym konsumentem 🙂
    A moim faworytem przy skórze suchej i wrażliwej jest różowa glinka.

  2. Karolina 7 stycznia 2021 at 10:26 - Reply

    Super wpis ☺️ dobrze jest wiedzieć dokładnie co z czego i do czego 😁 fajnie, że można sobie sprawdzić dokładny skład danego produktu i tak wiele się o nim dowiedzieć

Zostaw komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.